Motiliivin Tiina ja Annina päivittävät tätä blogia motikuulumisilla säännöllisesti. Tulossa mm. lisätietoa tutkimuksista, motipoppoon kuulumisia, sekä testikäyttäjien vieraskynäilyjä. Voit myös seurata meitä instagramissa sekä facebookissa

Suomalainen innovaatio, todelliseen tarpeeseen

Motiliivi, tai Hölkkäliivi, niin kuin sitä aiemmin kutsuttiin, on suomalainen innovaatio. Kun Motiliivin kehittäjä Tiina Siren sai niska-hartiaseudun kipuiluun ja ongelmiin kuntoutusohjeita suoritettavaksi jumppakuminauhalla, hänelle kävi aivan kuten niin monille muillekin suomalaisille. Ohjeet jäivät noudattamatta, ja ongelma – yllätys yllätys –  jatkui. Tiina kuitenkin ulkoili mielellään koiran kanssa, ja alkoi pohtia, etteikö olisi jokin järkevä tapa yhdistää lenkkeily ja kuminauhajumppa, niin että jumppa tulisi tehtyä ja samalla saisi kuitenkin raitista ilmaa ja liikettä. Näin syntyi ensimmäinen idea, joka vuosien saatossa muovaantui ja kehittyi nykyisen Motiliivin muotoon.

Motiliivi

Liivi on laadukas, ainutlaatuinen liikkumisen apuväline. Sen napakka liiviosa parantaa ryhtiä ja hartioiden asentoa, joten sitä voi käyttää ryhtiliivin tavoin vaikkapa toimistolla tai opiskellessa. Lisäksi liivi auttaa aktivoimaan keskivartalon tuen niin paikallaan ollessa, kuin liikkeessä. Liivin merkittävimmät hyödyt saa kuitenkin käyttöönsä kun liiviin yhdistää vastinnauhat ja liikkeen.  Kyynärpannoissa napakalla mutta turvallisella ja äkkiliikkeissä irtoavalla kiinnityksellä olevat vastinnauhat, paitsi tehostavat käsien eteen- ja taakse suuntautuvaa liikettä, myös antavat sopivasti vastusta siten, ettei liikkuminen tunnu hankalalta tai raskaalta, vaan tehokkaalta ja vauhdikkaalta. Motiliivi innostaa liikkumaan, ja auttaa saamaan parhaan hyödyn käytettävissä olevasta ajasta. Motiliivi on helppokäyttöinen ja hyödyt huomaa nopeasti. Kun muistaa vain laittaa kädet liikkumaan olkapäästä asti, lavasta lähtien, ja suoraan sivuilla, ei vartalon edestä ristiin, niin sillä jo pääsee pitkälle aloituskunnosta riippumatta.

Tutkitusti tehokas

Motiliivin tehoa on tutkittu Varalan Urheiluopistolla, ja tulokset vahvistavat sen, mitä Motiliiviä käyttävät jo tietävät. Liivin käyttö tehostaa kaikkea liikkumista, mutta erityisesti keskivartalon lihakset työskentelevät enemmän liiviä käytettäessä. Kävelyvauhdissa vinojen vatsalihasten aktiivisuus oli 40% ja juostessa jopa 67% enemmän liivin kanssa kuin ilman liiviä.  Keskivartalon aktivoituminen antaa lisätehoa liikkumiseen ja energian- sekä hapenkulutus kasvavat. Lisätietoa tutkimuksen toteutuksesta ja tuloksista: täältä.

Liikkumattomuus on yksi suurimmista suomalaisten terveyttä uhkaavista tekijöistä. Esimerkiksi tässä ylen uutisessa UKK instituutin johtaja kertoo pelkäävänsä liikkumattomuuden sysäävän koko yhteiskuntamme polvilleen. Uhka on todellinen, liikkuminen ei ole enää itsestäänselvyys. Hölkän toteuttamassa kyselytutkimuksessa lokakuussa 2023, 70% vastaajista koki liikkuvansa liian vähän, ja vain 5% vastaajista ei ollut kokenut erilaisia vaivoja viimeisen 6kk aikana. Jopa 64% oli ollut niska- ja hartiaseudun vaivoja, ja 54% päänsärkyjä.

Ulkoilu on yksi helpoimmista tavoista lisätä arkeen aktiivisuutta, ja vähentää liikkumattomuuden aiheuttamia ongelmia. Monille pelkkä kävely vain tuntuu turhauttavalta, eikä sitä oikein edes laske liikunnaksi. Se että lähtisi kävelylle voi tuntua päämäärättömältä, ja usein ajatellaan että pitäisi aina mennä kuntosalille tai harrastamaan muuta hikiliikuntaa, jotta parantaisi kuntoaan. Kävely on kuitenkin aliarvostettu liikkumisen muoto. Sen terveyshyödyt ovat suuret, erityisesti yhdistettynä luonnon hyvinvointivaikutuksiin. Eniten siitä hyötyvät sellaiset ihmiset, jotka liikkuvat arjessaan vain vähän, mutta kävelyn lisäämisestä arkeen hyötyy meistä jokainen. Jos kävely kuitenkin tuntuu hankalalta aloittaa voi sen mielekkyyttä lisätä Motiliivillä. Liivin tehostamana liike tuntuu helpommalta, ja matka taittuu nopeammin.  Liikkeelle lähtö helpottuu ja kun huomaa tuloksia, se motivoi jatkamaan liikkumista.

Lopuksi

No mitä sitten kuuluu Tiinan niska- ja hartiaseudun vaivoille? Motiliivin käytön myötä ne ovat jääneet kokonaisuudessaan pois. Liivi ei tietenkään ole ihmelääke, joka toimii naulakossa säilytyksessä ollessaan, mutta kun sen pukee päälleen ja lähtee liikkeelle, ovat edut kiistattomia. Liiviä jo kokeilemaan päässeet ovat huomanneet sen edut, pääset lukemaan käyttäjäkokemuksia tästä.

Oman motiliivisi voit tilata verkkokaupasta. Huom! Ilmainen toimitus!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed