Liikunnan voima masennuksen hoidossa – tieteellinen näyttö
Vahvistaakseni lupaustani liikunnan vaikutuksista mielen hyvinvointiin jaan teille mielenkiintoisen tutkimuksen, jonka ruotsalainen psykiatrian ylilääkäri Anders Hansen esittelee kirjassaan Aivovoimaa. Tämä tutkimus avaa silmiä!
Liikunnan fyysisistä vaikutuksista puhutaan paljon, mutta sen vaikutukset mieleen jäävät usein vähemmälle huomiolle. Se on harmi, sillä tutkimus osoittaa, että liikunta ei pelkästään kohenna mielialaa hetkellisesti, vaan sillä on pitkäkestoisia ja suojamekanismeja aktivoivia vaikutuksia. Tämä tutkimus on osoitus siitä, miten liikunnan vaikutukset masennuksen hoidossa eivät ole pelkästään merkittäviä, vaan ne voivat olla suorastaan mullistavia.
Hansen kertoo tutkimuksesta, jonka amerikkalainen psykiatrian porfessori James Blumenthal toteutti 1990-luvun lopulla. Tutkimukseen osallistui 156 ihmistä, joilla oli todettu masennus. Tämä on merkittävä lukumäärä tällaisessa tutkimuksessa. Blumenthal jakoi koehenkilöt arpomalla kolmeen ryhmään:
- Ensimmäinen ryhmä sai lääkettä, joka kuuluu maailman eniten käytettyihin masennuslääkkeisiin.
- Toinen ryhmä pantiin liikkumaan 3 kertaa viikossa 30 minuuttia kerrallaan.
- Kolmas ryhmä sai sekä lääkettä että liikkui.
Neljä kuukautta myöhemmin:
Kaikkien kolmen ryhmän jäsenet voivat huomattavasti paremmin. Niin hyvin, ettei heillä enää voitu diagnosoida masennusta.
Erityisen huomionarvoista tuloksissa oli, että aivan yhtä monet parantuivat liikuntaryhmässä kuin lääkittyjen ryhmässä. Toisin sanoen säännöllisen liikunnan oli näin todistettu auttavan masennukseen aivan yhtä tehokkaasti kuin lääkityksen.
Kuusi kuukautta myöhemmin:
Seuraavan puolen vuoden aikana koehenkilöt saivat valita itse, miten he jatkoivat hoitoa. Osa jatkoi liikuntaa itsenäisesti, osa kävi terapiassa, ja osa söi lääkkeitä. Tulokset olivat hämmästyttäviä: liikkujien riski sairastua uudestaan masennukseen oli pienin. Ainoastaan 8% liikkujista masentui uudestaan puolen vuoden aikana, kun taas lääkkeiden käyttäjistä 38% masentui uudestaan.
Tämä tarkoittaa, että liikunnan antama suoja ei siis olekaan yhtä vahva kuin lääkityksen – se on vahvempi.
”Tulos oli sensaatiomainen ja sai jonkin verran palstatilaa lehdissä, mutta herättikö se yhtä suurta huomiota kuin masennuslääkkeet? Ei, ei lähellekään. Masennuslääkkeiden markkinointiin upotetaan miljardeja dollareita. Kuinka paljon on käytetty sen kertomiseen, että liikunnalla saa saman vaikutuksen?” – Anders Hansen
Hyödynnä liikkumisen voima
Blumenthalin tutkimus osoitti kiistattomasti , että pitkällä tähtäimellä sykettä kohottavalla säännöllisellä liikunnalla on vähintäänkin yhtä hyvä vaikutus masennuksen hoidossa kuin lääkehoidolla. Mutta sen lisäksi liikunnalla on myös lääkehoitoa parempi ennaltaehkäisevä vaikutus, joka auttaa pitämään masennuksen poissa.
Jos haluat helposti lisää sykettä nostavia hyötyjä ja tehoa lenkkeilyyn, käy lukemassa blogi Mikä ihmeen Motiliivi? Siellä kerron, miten se onnistuu Motiliivillä!
Ja jos kaipaat ohjattua tukea liikkumisen aloittamiseen, tutustu Lenkittäjän 6 viikon Bootcamp -pakettiin tästä. Se sisältää Motiliivin ja kolme ääniohjattua lenkkiä viikossa – juuri kuten tutkimuksessa todettiin tehokkaaksi.
Säännöllisyys palkitsee
On kuitenkin hyvä muistaa, että lenkkeilyn vaikutukset eivät välttämättä tunnu heti. Hyödyt alkavat yleensä vasta, kun lenkkeilyä on harrastanut säännöllisesti useita viikkoja. Tämä on kuitenkin yksilöllistä.
Jos aloitit H+PPP-säännön mukaisen lenkkeilyn karkottaaksesi kaamosoireita jo tämän blogisarjan ensimmäisen osan inspiroimana, eikä vaikutuksia vielä tunnu, älä huoli. Äläkä luovuta.
Lenkkarit jalkaan ja lenkille! Ja hei, tämä lääke on paitsi tehokas, myös täysin haittavaikutukseton – ellei sitten hikihaisua lasketa.
***
Motivalmentaja Tiina jakaa tässä blogissa motikuulumisia, vinkkejä ja pieniä tsemppihenkisiä muistutuksia – ihan vain siksi, että hyvinvointi kuuluu meille kaikille.
***
Voit myös seurata meitä instagramissa sekä facebookissa.